STURIONII  – Dinozaurii apelor

Sturionii sunt unii dintre veteranii pestilor. Au aparut in apele Terrei acum circa 200 milioane de ani si au trait o vreme impreuna cu dinozaurii. Daca cei din urma au disparut de mult, Sturionii inca inoata in marile si fluviile noastre.

Familia Sturionilor cuprinde putin peste 20 de specii, majoritatea de talie mare, lipsiti de solzi, cu schelete cartilaginos osoase si corpul acoprit cu 5 siruri de discuri osoase. Sunt intalniti indeosebi in Marea Neagra si Marea Caspica precum si in zonele fluviale aferente. 

Sturionii au fost dintodeauna asociati cu rafinamentul si luxul, datorita icrelor (caviarului) pe care le produc dar si datorita carnii lor deosebite.

Bazinul Dunarii contine una dintre cele mai mari populatii de Sturioni salbatici din lume.

Din familia larga a Sturionilor, cele mai cunoscute specii sunt: Morunul, Nisetrul, Pastruga si Cega, toate fiind intalnite si in Romania.

Morunul:

Este cel mai mare dintre Sturioni si cel mai mare peste de apa dulce din Europa. Poate ajunge la lungimi de 5-7 metri si chiar mai mult si greutati de 1.500-2.000kg. Morunii din Marea Neagra si Dunare au de obicei intre 1 si 3metri lungime si pot cantari intre 100-150kg.

Este un peste alungit, gros si masiv, cu capul relativ mic si bot triunghiular.

Nisetrul

Este un peste de talie mare, dar mult mai mic decat Morunul. In mod obisnuit masoara 1 pana la 2metri in lungime dar poate ajunge si pana la maxim 4metri. Greutatea lui este in jur de 20-30kg si poate ajunge pana la maxim 115kg. Are un corp alungit si gros in partea anterioara si comprimat in partea posterioara. Carnea lui este considerata a doua cea mai gustoasa din familia sturionilor, dupa Cega.

Pastruga

Este un Sturion de dimensiuni medii, raspandit in bazinul Marii Negre si al Dunarii. Se diferentiaza fata de ceilalti membrii ai familiei Sturionilor prin botul lung si ingust. In genere au lungimea intre 1,2 si 1,5metri si cantaresc intre 10 si 15kg.

Cega

Este unul din cei mai mici membrii ai familiei Sturionilor si este un peste exclusiv de apa dulce. Masoara in medie 60-70cm si cantareste circa 4-5kg, dar poate ajunge si la 1-1,2metri si 16kg.

Carnea de Cega este considerata a fi cea mai buna din toata familia Sturionilor.

No Comments

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

AcasaCategoriiCont
Căutare
Contactează-ne prin wapp