SOMONUL – Sanatos, versatil si delicios
Somonul este defapt denumirea mai multor specii de pesti, diferentiate in special prin zona de raspandire. Cel mai cunoscut este Somonul de Atlantic. Este un peste migrator care se naste in apa dulce, traieste si se dezvolta in mare si apoi se intoarce in apele dulci pentru reproducere, avand unul din cele mai complexe cicluri de viata.
Somonul adult are o greutate medie de circa 4,5kg si o lungime de aproximativ 75centimetri. Are spatele de culoare albastru-argintiu, cu marcaje negre dispersate care devin portocalii în timpul reproducerii, în timp ce părțile laterale și abdomenul sunt de culoare aurie.
Cu carnea lui roz, grasa si hranitoare, Somonul este unul dintre cei mai populari pesti pentru consum. Versatilitatea lui la preparare este si ea unul dintre motivele popularitatii imense a Somonului, el poate fi preparat din rondele, file, bucata, crud sau afumat.
Carnea de Somon este bogata in elemente benefice pentru sanatate.
- Este una din cele mai bune surse de Acizi Grasi Omega 3 pe care o putem avea in dieta
- Este o sursa excelenta de proteine
- Este bogata in vitamine B
- Este o buna sursa de potasiu
- Contine cantitati semnificative de Seleniu
Pe langa gustul delicios, consumul carnii de Somon aduce multe beneficii sanatatii noastre: Poate reduce riscul de boli cardiovasculare, Poate ajuta la reglarea greutatii, Poate ajuta la prevenirea prceselor inflamatoare, Poate proteja sanatatea si buna functionare a creierului, Poate sustine sanatatea si vigoarea sistemului osos.
Fiind un peste atat de versatil si delicios si cu atatea beneficii pentru starea noastra de sanatate, nu este de mirare ca Somonul este una din celebritatile lumii acvatice.
No Comments