Păstrăvul – Cea mai crescută popularitate

Pastravul se intalneste cel mai des in zonele montane. Cel mai probabil daca ai plecat intr-o excursie la munte si ai dat de o apa unde ai vazut un peste, acela a fost un pastrav. Ei bine, pastravul face parte din familia salmonidelor. Pentru ca totul sa fie foarte clar: pastravul este o ruda, apropiata chiar, a somonului.

De obicei, dimensiunile unui pastrav indigen ajung undeva la 30 de cm iar greutatea sa variaza undeva intre 600 de grame si chiar 1,6 kilograme. Bineinteles, exista si exceptii remarcabile iar cel mai greu pastrav gasit in Romania a avut o greutate de zece kilograme. Durata de viata a pastravului este undeva intre 10 si 12 ani si, de obicei, va fi localizat in cursul superior al raurilor iar in cele mai multe cazuri la temperaturi care nu vor fi mai ridicate de 15 grade.

In Romania, in afara de raul Ramnicu Sarat, pastravul isi face veacul in toate apele montane, dar si in lacurile alpine. Din punctul de vedere al geografiei, pastravul va fi gasit in Europa si Asia. Aceasta specie a fost, insa, introdusa in timp si in Africa, Noua Zeelanda sau America de Nord.

Chiar daca ai putea crede ca pastravul somonat reprezinta cumva o specie hibrida intre pastrav si somon, realitatea este diferita. Pastravul somonat este un peste crescut in Romania, insa unul care are o culoare a carnii spre roz datorita unui regim alimentar deosebit, unul calculat tocmai pentru a se obtine o carne de peste sanatoasa.

Pastravul somonat este doar un pastrav cu o dieta deosebita care va provoca schimbarea culorii sale, partial cel putin. Aceasta specie se regaseste destul de des in crescatoriile din Romania. Pastravul va avea mai multe pete in culorile curcubeului. 

Pestele somonat are o alimentatie bogata in beta-caroten, cea care ii este oferita si somonului din crescatorii in faza de ingrasare. Gustul va ramane unul traditional de pastrav, unul usor dulce, insa acesta vine cu beneficii pentru sanatate.

Pastravul somonat nu contine mercur si este astfel mult mai sanatos. Este recomandat in mod special copiilor, celor in varsta si femeilor insarcinate. La femeile insarcinate pastravul somonat are un rol cheie in dezvoltarea normala a fatului, in timp ce la cei batrani consumul de omega-3 ii va proteja fata de bolile cardiovasculare. De asemenea, sistemul nervos central al copiiilor va beneficia si el de pe urma acizilor grasi omega-3.

Ce trebuie sa stii este ca pastravul vine cu o carne extrem de fina, alba si deosebit de gustoasa. Important de retinut este ca pastravul are oase, insa nu are oase intramusculare. Astfel, este vorba de un procent de 20%, fiind printre pestii cu putine oase.

Aroma carnii pestelui este data de dieta sa. Un pastrav care s-a hranit cu crustacee va fi, astfel, unul cu o aroma mai puternica decat cel care a mancat insecte. De obicei, pastravul este crescut in forme piscicole si este plantat in ape pescuite intens.

No Comments

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

AcasaCategoriiCont
Căutare
Contactează-ne prin wapp